בפרק השני בסדרת היהלומים שלנו שסוקרת עבורכם את התהליך שעובר היהלום מרגע כרייתו עד רגע הפיכתו לתכשיט מנצנץ ויוקרתי כמו שרשרת יהלום או צמיד טניס נרחיב הפעם על תהליכי העיבוד והליטוש השונים שעובר החומר החזק בעולם, תהליך שמלווה את האנושות פחות או יותר משנת 1300 לאחר הספירה. כאמור, תהליך עיבוד היהלומים הוא שילוב מושלם בין אמנות למדע כאשר הוא דורש מיון קפדני, תכנון מרבי, עיבוד משובח, סריקה מדוקדקת, חיתוכים מדויקים הדורשים כלים מיוחדים וכן ליטוש איכותי לקבלת המוצר היפיפה שכולנו מכירים. אז הבה נצלול אל עולם היהלומים הנוצץ
ובכן, יהלומי חן מחולקים לתת קטגוריות רבות לפי איכות הצבע (הנפוצים ביותר הינם החום והצהוב, אך לפעמים ישנם גם אדומים, וורודים, כחולים וכתומים).
והשקיפות בעיקר (אין כמעט חשיבות למראה חיצוני משום שבכל מקרה עליו לעבור חיתוכים שונים). עבור התעשייה היהלום המומלץ ביותר הינו לרוב הצהוב- שכן הוא מספק את העמידות הרבה ביותר אך יש כאלו המסווגים ביניהם גם לפי משקל. היהלומים שמגיעים לגריסה- ובכן, הם נחשבים לנחותים ביותר ועל כן לרוב לא עוברים תת מיונים נוספים קפדניים כל כך אלא עוברים ישר לתהליכי הריסוק השונים.
בתהליך ייצור תכשיט היהלום החיתוך נחשב בידי רבים לחלק החשוב ביותר, בין היתר בשל העובדה שהוא היחיד שנעשה תחת פיקוח ושליטה אנושיים. היתרון בחיתוך איכותי יכול להתבטא לעיתים אף בהעלמת פגמים מסוימים ביהלום בצבע או בצלילות שלו.
מצד שני, עבודה לא טובה מספיק עלולה לפגום גם באיכותו של יהלום "מושלם" מבחינה גולמית. שלב התכנון, אפוא, הינו קריטי במיוחד ומבצע אותו אדם מסוים שזהו תפקידו כאשר הוא מתחשב בשני הגורמים העיקריים: החזר ההשקעה ביהלום (עבודה יקרה ומורכבת מדי עבור יהלום זול ולא רווחי אינה פעולה משתלמת) וכמה מהר ניתן יהיה למכור את היהלום
נעשה שימוש בסורקים מיוחדים לצורך העניין על מנת לקבל מודל בתלת ממד של האבן הגולמית עליו אנו מדמים את הצורה הסופית על מנת להיעזר במחשב ולתכנן את תהליך החיתוך באופן אופטימלי
החיתוך עצמו מתוכנן בהתאם למראהו ותכונותיו של היהלום הגולמי אשר מתאימים לסגנונות שונים כמו מרובע, אובלי, "חיתוכי נסיכה" ועוד... (אגב, חיתוך הנסיכה, שנחשב שני רק לחיתוך העגול החלק מבחינת הפופולריות, נראה כמו פירמידה הפוכה בתוך מעין יהלום מרובע). בין החישובים שנלקחים בחשבון לפני התהליך הוא "מיקסום" הרווחים על ידי התאמה לצרכי השוק ולתנאים שהאבן הגולמית מציבה בפנינו.
יש לציין שהיות ויהלום הוא החומר החזק ביותר בטבע רק יהלום אחר יכול לחתוך אותו, כאן בין היתר נכנסים היהלומים התעשייתיים ואלו הגרוסים. בתהליך החיתוך עצמו חוקקים מסילות קטנות על פני השטח של היהלום ופלדה שתפקידה לפצל בסופו של דבר את היהלום מוחדרת לאותם חריצים. לאחר מכן בכוח רב היהלום מתבקע באופן מושלם לפי סימון החריצים והליטוש הסופי נעשה באמצעות דיו שנועד לסלק את כל החלקים המיותרים.
אך עוד לפני הליטוש משתמשים במסור בצורת גלגל שעשוי יהלום משומן בשילוב המיוחד של אבק יהלומים ושמן זית (זו אינה שגיאת כתיב) שמסתובב באופן אנכי ליהלום הגולמי כאשר תפקידו של המסור הוא לחתוך את היהלום לשני יהלומים נוספים, קטנים יותר.
דרך נוספת לחיתוך היהלום הינה שימוש בלייזר. אמצעי נוסף בו משתמשים בעת ליטוש היהלום הינו שחיקה ממשוכת של יהלומים כאשר הם מסתובבים אחד כנגד השני מה שיוצר קו מתאר עגול סביב היהלום בעוד למעשה בדרך כלל יהלום אחד משמש על מנת לעצב את השני.
בשלב האחרון מתרחש הליטוש העדין שתפקידו לעשות מעין "פוליש" ליהלום, להבריק אותו ובאופן כללי לבצע את כל התיקונים האחרונים הדרושים לפני הבדיקה הסופית בה מנקים את היהלום מכל מיני חומצות ובודקים כי הוא עומד בדרישות הייצור באופן מספק. חשוב גם לומר בהקשר זה שבמקרה הצורך חוזרים על תהליכים שונים שוב ושוב משום שבתחום היהלומים הדיוק עומד מעל לכול ועל כן איכות הביצוע תמיד צריכה לשאוף לשלמות.
היהלום עובר דרך ארוכה ולא קלה, בדרכו מהמכרה לתכשיט. בסוף דרכו הוא הופך לקישוט הכי נחשק בעולם כולו. אנו מזמינים אתכם להתרשם מקטלוג מרשים של טבעות אירוסין
לא נורא אם פספסתם את הפרק הראשון של המאמר, כאן תשלימו את המידע החסר