שעות אחרונות 💎💎💎 בלאק פריידי 💎💎💎 עד 70% הנחה ומשלוחים חינם 💎💎💎
בשתי הכתבות שבסדרה נסקור עבורכם את התהליך אותו עובר הזהב מרגע כרייתו עד למיקומו מחדש כתכשיט נוצץ ומושך לעין בחנות תכשיטים: טבעות אירוסין, צמידי טניס, שרשראות זהב לבן ועוד. אנו נסקור את הדרך שעובר הזהב, השיטות והכלים בה כורים אותו, הסכנות הטמונות בענף הזהב, התפוצה של מרבצי זהב שונים וכן נספר לכם על כמה ממרבצי הזהב הגדולים והמפורסמים ברחבי העולם. אז הבה ניכנס לעובי הקורה ובתקווה נמצא בה גם מעט זהב...היסטורית, לא באמת ניתן לתארך מתי בני אדם התחילו בכריית הזהב, כל שידוע לנו שישנם שרידים בבולגריה המצביעים על כרייה שכזו עוד בסביבות 4200-4700 לפנה"ס כך שיכול להיות שמדובר בפעולה שמתרחשת כבר קרוב ל 7,000 שנה. ישנם דרכים רבות לכרות את הזהב, בין אם בשיטות הישנות או החדשות.
בנקודה זו מעניין לציין שיש לא מעט מכרות בעולם כיום שבהם הזהב הוא בכלל לא התוצר הראשי אותו הם מחפשים ולעיתים הוא מתגלה כתוצר לוואי לכרייה המרכזית (כמו מכרה גאסברג שבאינדונזיה שמשמש בכלל כמכרה נחושת).
אך לא הכל נוצץ בתחום הזהב וישנם גם מספר סכנות שיש לתת עליהן את הדעת. ראשית כל, תחום הכרייה נחשב לאחד התחומים המסוכנים בעולם כיום. על אף העובדה שרק כ1% מכלל האוכלוסייה העולמית כיום עוסקת בכרייה, כ5% אחוז מהכורים מוצאים את מותם מדי שנה מתאונות שונות כמו נפילה של סלעים, קריסה של תעלות, שריפות, עומס חום (עבודה במכרה יכולה להגיע עד ל60 מעלות) ועוד... בין היתר, העבודה הממושכת במכרה עלולה לגרום לבעיות רפואיות שונות בטווח הקצר- כמו פגיעה בגב ובברכיים מפאת העומס המצטבר וכן בטווח הארוך עם דגש למחלות ריאה שונות כמו למשל צרנת (מחלת ריאות הנגמרת משאיפת צורן בחלקיקי אבק), שחפת, דלקת סמפונות (ברונכיטיס), סרטן בקני הנשימה, וסרטן ריאות. מחקרים מצביעים גם שתוחלת החיים של העובדים במכרות לרוב נמוכה יותר מאשר כלל האוכלוסייה.
את הזהב ניתן למצוא במקומות שונים בעולם כאשר יותר ממחציתו נמצא בדרום אפריקה. המחצב הגדול ביותר באירופה נמצא בטרנסילווניה אשר ברומניה ומקומות בולטים נוספים הינם רכס הרי האורל שברוסיה, בקנדה, ארה"ב, מקסיקו, אוסטרליה, הודו וגם באפריקה התיכונה. בין מכרות הזהב המפורסמים בעולם ניתן למצוא את מכרה גרסברג שבפרובינציה האינדונזית בפפואה, ליהיר שבפפואה, מורונטאו- שבבירת קזחסטן, הקומפלקס המפורסם בנבאדה- "קארלין" שעובד גם כמכרה פתוח וגם במערכת מכרות תת קרקעיים ונמצא סמוך לשני מכרות חשובים ומרכזיים נוספים- קורטז וגולדסטרייק, מכרה יאנאקוצ'ה ולגונס שבפרו, ולדרו שבארגנטינה והסופר פיט (קאלגורי) שבמערב אוסטרליה.
חשוב לציין כי לפעולות הכרייה השונות יש גם השפעה לא מבוטלת על הסביבה, כאשר לרוב מדובר ביצירת סחפים ובולענים, פגיעה לעיתים קשה בגיוון הביולוגי, בייחוד באזור הכרייה ופגיעה באיזון האקולוגי הטבעי. כמו כן, קיים זיהום של האדמה, מי תהום ומים שמעל פני השטח על ידי כימיקלים בהם משתמשים בעת הכרייה (בעיקר כלור, כספית וציאניד) כאשר לעיתים גם משתחררים גזים רעילים מאותם מכרות. בעיה נוספת שקיימת היא חוסר האיזון שנוצר כאמור מן הכמויות העצומות שנמדדות בעשרות טונים של לכלוך, סלעים ואדמה "מיותרת". כל זה פוגע באיזון האקולוגי העדין הקיים בחלק מאתרי המכרות.
לצערנו יותר פלדה מיוצרת בשעה מאשר כל הזהב שנכרה אי פעם. להבדיל מיהלומים, זהב נמצא באדמתן של כל אחת מן היבשות בעולם וכן ניתן להפיק כמויות זעירות ממנו ממי ים וכן במאיץ חלקיקים. עם זאת, לצערנו לזכות במדליית זהב באולימפיאדה אינה הדרך המוצלחת ביותר להשיג זהב טהור, שכן המדליות האחרונות שיוצרו מזהב שכזה חולקו בשנת 1912. אז אם תמיד חלמתם על לבנות מאיץ חלקיקים קטן בבית...
ניתן לראות שדרכו של המשאב היקר מבטן האדמה עד לרגע בו הוא נהפך לתכשיט, ארוכה ומפרכת. במאמר הבא נלווה את הזהב בתהליך העיבוד ונראה איך מעצבים מומחים הופכים אותו לתכשיט יקר ערך. לא יכולים להתאפק, רוצים לראות מה קורה לזהב בסיום התהליך?
צפה בקטלוגים מומלצים שלנו: